Het leren van Six Sigma methodologieën voor je werk leven kan helpen invloed hebben op je carrièrestoekomst. De mogelijkheid om Six Sigma certificering toe te voegen aan je cv bewijst je inzet voor het verbeteren van je zakelijk inzicht en analytische vaardigheden, evenals het verbeteren van het bedrijf waar je werkt. De principes van Six Sigma vinden toepassingen in een breed scala van industrieën over de hele wereld, in organisaties zoals Amazon, Credit Suisse, Bank of America, Boeing, Ford Motor Company, General Electric, Sears, Starwood Hotels, onder anderen.

Een korte achtergrond

Six Sigma is ontwikkeld door Bill Smith in 1986. Toen was hij ingenieur bij Motorola om de apparaten van het bedrijf te helpen verbeteren die toen niet aan de kwaliteitsnormen voldeden. Hij baseerde de aanpak op statistische en kwaliteitscontrole methoden onderwezen door Walter Shewhart, Ronald Fisher, en Edwards Deming.  

Walter Shewhart was pionier op het gebied van statistische kwaliteitscontrole (SQC) en kwam ook met het Plan Do Check Act (PDCA) model (ook bekend als de Shewhart Cyclus).

Edwards Deming werkte na de Tweede Wereldoorlog in Japan en speelde een grote rol bij het vormgeven van kwaliteitscontrole in de Japanse productie. 

Sir Ronald Aylmer Fisher wordt beschouwd als “de belangrijkste figuur in de 20e-eeuwse statistiek”. Zijn werk populariseerde vele statistische technieken die vandaag worden gebruikt. Bijvoorbeeld, Student’s t-distributie, P-waarde, F-distributie, onder andere.  

Wat is de Six Sigma certificering?

Six Sigma is een set van tools en technieken die door bedrijven worden gebruikt om productieprocessen te verbeteren, defecten te elimineren en kwaliteit te garanderen. De Lean Six Sigma certificering helpt bij het valideren van professionals die bedreven zijn in het identificeren van risico’s, fouten, of gebreken in een bedrijfsproces en deze te verwijderen.

Het verkrijgen van een Six Sigma certificering vereist meestal dat individuen een bepaald niveau van ervaring hebben en getuigen van hun bekwaamheid. De certificering kan je helpen een specialist te worden in procesverbetering en zal je geloofwaardigheid vergroten.

Six Sigma Certificeringsniveaus

De Six Sigma certificering is er in verschillende vaardigheidsniveaus: White Belt, Yellow Belt, Green Belt, Black Belt, en Master Black Belt. Deze certificeringen kunnen worden verkregen via een accreditatie-instelling zoals 5st3ps.

Six Sigma White Belt

Het is het basis niveau van certificering dat zich bezighoudt met de basis Six Sigma concepten. White belts ondersteunen change management in een organisatie en houden zich bezig met lokale probleemoplossende teams die projecten begeleiden.  

Six Sigma Yellow Belt

Op dit niveau ben je bekend met de specifieke kenmerken van Six Sigma, hoe en waar je het kunt toepassen. Je ondersteunt projectteams bij probleemoplossende taken.

Six Sigma Green Belt

Op dit niveau begrijp je geavanceerde analyse en kun je problemen oplossen die de kwaliteit beïnvloeden. Green belts leiden projecten en assisteren black belts bij het verzamelen en analyseren van gegevens.

Six Sigma Black Belt

Black belts zijn experts en motor van verandering. Zij geven training in aanvulling op het leiden van projecten.

Six Sigma Master Black Belt

Dit is het hoogste niveau van Six Sigma bereiken. Op dit niveau zul je de strategie vormgeven, key metrics ontwikkelen, optreden als consultant, en black en green belts coachen.

Pin It on Pinterest